Geef aandacht waarop je invloed hebt.

Hoe is jouw Cirkel van Invloed & Betrokkenheid?

Veel mensen maken zich druk om van alles en nog wat: gezondheid,  over werk, de communicatie van je leidinggevende, en het huidige regeringsbeleid.

Zeker nu, te midden van de Covid-19. Elke keer dat de maatregelingen worden verscherpt roept dat bij iedereen begrijpelijke reacties op, ook bij mij hoor, maar we moeten nog even doorbijten.

Niet gemakkelijk, dat zeker niet, maar we moeten het samen doen, zeker nu.

Op de momenten dat ik die weerstand voel dan kijk ik naar de cirkel van Invloed en betrokkenheid.  Deze inzichten heb ik van Stephen R Covey, schrijver van The Seven Habits of Highly Effective People.

Waarin kun jij iets veranderen?

Aan sommige zaken waar jij je druk over maakt kun je iets doen, maar aan lang niet alles. Binnen de Cirkel van betrokkenheid is de cirkel van invloed. Die geeft het gebied aan waarin je iets kunt veranderen. Wanneer je cirkel van betrokkenheid veel groter is dan je cirkel van invloed (dus wanneer jij je druk maakt over veel zaken waaraan je niets kunt veranderen) voel jij je op den duur boos, gefrustreerd.

Meestal kun jij je energie beter besteden aan het veranderen van jezelf dan aan het veranderen van de wereld.  

De cirkel van betrokkenheid geeft aan in hoeverre ben je betrokken bent in je privé, de samenleving en je werk. Waar steek je de meeste tijd en energie in? Iedereen voelt zich meer of minder betrokken bij allerlei zaken: gezondheid, je omgeving, je werk, de overheid, etc. Als we kijken naar wat zich binnen onze Cirkel van betrokkenheid (concern) bevindt, zien we dat we op sommige dingen niet echt invloed kunnen uitoefenen en op andere wel. De zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we nog eens binnen een kleinere cirkel plaatsen: een Cirkel van invloed (influence).

Kortom; geef je aandacht aan al die dingen in je leven waar je je betrokkenheid bij voelt maar niets aan kan doen, of geef je aandacht aan al die dingen in je leven waar je wel invloed op hebt.

Je zult zien, dat het je meer energie, plezier en dus geluk oplevert.

Wil je meer weten of heb je vragen, neem dan contact op met me.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *